Blog

Simona Kijonková po 13 rokoch odchádza z vedenia Packeta Group

21. 2. 2024, 14:50

Simona Kijonková, zakladateľka českej Zásilkovne, odíde z vedenia skupiny Packeta. Zásilkovnu založila v roku 2010 a počas 13 rokov ju ako generálna riaditeľka viedla až do súčasného úspešného exitu. V decembri 2023 uzavreli spoločníci skupiny Packeta – JSK Investments (48,6 %), spoločnosť NOTINO (20,75 %) a štyria ďalší spoločníci zmluvu o predaji 100 % podielu spoločnosti Packeta s.r.o. konzorciu CVC Capital Partners a Emma Capital; s kapitálovou podporou R2G. Do funkcie CEO skupiny Packeta by mal, po splnení všetkých odkladacích podmienok zmluvnej dokumentácie, nastúpiť Erich Čomor. Packeta je dlhodobo zisková a v roku 2023 dosiahla obrat 7,25 miliardy českých korún (284, 4 mil. eur). Oproti roku 2022 sa jej podarilo zdvojnásobiť EBITDA.

„Som hrdá na celý tím Packety, s ktorým sa nám, iba za krátkych 13 rokov, podarilo vybudovať jedného z najsilnejších hráčov v oblasti e-commerce logistiky v našom regióne. Odovzdávame finančne zdravú firmu, ktorá je vo svojom odbore jednotkou v Českej republike aj na Slovensku, doručuje zásielky do 33 krajín a je pre desiatky miliónov zákazníkov lovebrandom. Chcela by som sa všetkým svojim kolegom a kolegyniam poďakovať za ich energiu, nadšenie a pracovné nasadenie, predovšetkým v posledných pár veľmi náročných rokoch, z ktorých sme firmu, aj napriek koronavírusovej a ekonomickej kríze, úspešne vyviedli. Ďakujem celému súčasnému vedeniu firmy a svojim spoločníkom za ich pracovné nasadenie a podporu v priebehu takmer rok trvajúcom procese exitu,vysvetľuje Simona Kijonková, zakladateľka českej Zásilkovny. „Z pozície CEO holdingu Packeta sa mi po 13 rokoch neodchádza ľahko. Firmu mám veľmi rada, rovnako ako všetkých jej zamestnancov. Som veľmi rada, že pomyselné riaditeľské kormidlo odovzdám do rúk skúseného manažéra Ericha Čomora, ktorému v novej pozícii želám veľa úspechov, potom ako príde k ukončeniu transakcie. Keď spoločne s manželom exitujeme 100 % všetkých našich podielov, sa budem naďalej venovať ďalšiemu podnikaniu a predovšetkým investíciám. Dokážem tak svoje dlhoročné podnikateľské a manažérske skúsenosti zúročiť vo väčšom množstve projektov a pomôcť tak k rastu a úspechu ďalším firmám,dodáva Kijonková.

„Simona Kijonková vytvorila jednu z najúspešnejších a najinšpiratívnejších firiem v strednej Európe. Vďaka nej a jej Packete si dnes milióny zákazníkov môžu pohodlne vyzdvihnúť svoje zásielky z tisícov výdajných miest a Z-BOXov v Českej republike, na Slovensku aj v ďalších krajinách. Je pre mňa veľkou poctou po dokončení transakcie prevziať jej úlohu, akcelerovať rast distribučnej aj partnerskej siete a posilniť pozíciu Packety ako prvej voľby zákazníkov a jednoznačnej jednotky v doručovaní zásielok,“ komentuje Erich Čomor, dezignovaný CEO skupiny Packeta.

Proces hľadania investorov bol zahájený na jar minulého roka a viedli ho finanční poradcovia CORPIN (zastupujúci JSK Investments) a IMAP REDBAENK (zastupujúci ostatných spoločníkov). Právnymi poradcami boli Havel Partners (zastupujúci JSK Investments), HLADKY.LEGAL a AXIALIS LEGAL (zastupujúci ostatných spoločníkov). Služby Vendor Due Diligence poskytovali spoločnosti CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang, Ernst & Young a Boston Consulting Group. Výsledkom hľadania vhodného investora pre skupinu Packeta, ktoré prebiehalo po väčšinu roka 2023, bolo veľké množstvo investičných ponúk od rôznych finančných a strategických investorov, prevažne významných medzinárodných skupín. 

Zásilkovna, dcérska spoločnosť skupiny Packeta, bola založená v roku 2010 Simonou Kijonkovou. Odvtedy sa spoločnosť rozrástla do siedmich krajín v Európe a zamestnáva viac než 2 000 ľudí. Skupina Packeta disponuje sieťou viac než 15 000 vlastných výdajných miest, z toho 6 000 tvoria Z-BOXy, samoobslužné výdajné miesta.

Skupina Packeta vznikla pod názvom Zásilkovna ako český franšízový logisticko-technologický projekt, ktorý založila v roku 2010 podnikateľka Simona Kijonková. Odvtedy sa v Českej republike vypracovala medzi najúspešnejšie spoločnosti poskytujúce komplexné logisticko-technologické služby pre internetové obchody.  Skupina Packeta disponuje sieťou 15 000 výdajných miest a Z-BOXov v štyroch krajinách strednej a východnej Európy a taktiež ponúka služby doručovania zásielok na adresu v Českej republike a na Slovensku.  Packeta spolupracuje s viac než  49 000 e-shopmi. Aplikácia, ktorú si stiahlo viac než 8 miliónov používateľov, sa široko využíva na prevádzkovanie doručovacích služieb Packety vrátane služby Medzi nami. Obrat skupiny bol v roku 2023 7,3 miliardy českých korún, počet prepravených zásielok dosiahol 106 miliónov kusov. 

Viac na www.packeta.com

Prečítajte si tiež...


Zdieľať:

Rubriky