Blog

To najdôležitejšie z roka 2021

22. 3. 2022, 13:43

Máme za sebou naozaj úspešný rok. Bezpochyby bol turbulentný, plný nových výziev a vyžadoval vysoké pracovné nasadenie. Vo výsledku sme však dosiahli priam neuveriteľný nárast obratu o 71 %, na celkových 51 miliónov eur. Rekordný bol aj obrat skupiny Packeta Group. Ten narástol o 86 % na 200 miliónov eur. V rámci skupiny sa totiž doručilo 73,2 miliónov zásielok.             

Rok predtým sme pritom dosiahli obrat 30 miliónov eur. Najviac vyťaženým dňom bol 13. december 2021, kedy bolo v tento deň spracovaných 189 tisíc zásielok. Oproti najvyťaženejšiemu dňu v roku 2020 ide o nárast 78 % spracovaných zásielok za jeden deň.  Výdajné miesta zaznamenali najväčší nápor 17. decembra, kedy viac ako 91 tisíc zásielok čakalo na výdajných miestach na svoje vyzdvihnutie. „Za týmito výsledkami sa skrývajú milióny doručených zásielok riadne a včas. Okrem rozširovania siete výdajných miest po celom Slovensku sa minulý rok niesol aj v znamení budovania Z-Boxov a začatia doručovania našimi kuriérmi aj na adresu. Predpokladám, že tento rok prekonáme minuloročné rekordné hodnoty,“ konštatuje Alexander Jančo, výkonný riaditeľ Packeta na Slovensku.

Novinky v našom svete doručovania

V rámci digitalizácie sme spustili automatické výdajné miesta, tzv. Z-BOXy. Bezdotykové samoobslužné výdajné miesto Z-BOX ponúka zákazníkom jednoduchý, bezpečný a udržateľný spôsob prijímania balíkov na jedno miesto. Fungujú 24 hodín denne 7 dní v týždni, preto si zákazníci môžu prebrať zásielku na pevne určenom mieste v čase, ktorý im vyhovuje. Naše boxy umožňujú úplné bezkontaktné vyzdvihnutie a dokonca aj online platbu za dobierku pomocou platobnej brány.

Akvizíciou kuriérskej spoločnosti ReMax Courier Service sme rozšírili svoje portfólio služieb o doručenie na adresu vlastnou službou s názvom Packeta domov. Prevádzkovanie služby je výhradne v našej réžii bez účasti externých prepravcov. Vďaka tomu dokážeme kontrolovať požadovanú kvalitu, cenu, ako aj rýchlosť doručenia zásielok na adresu. Pre našich zákazníkov to znamená vyšší komfort a kvalitnejšie služby.

Akvizícia a rebranding

Začiatkom jari 2021 ohlásila, vtedy ešte Zásielkovňa, zmenu názvu na Packeta a s tým súvisiaci rebranding. Dôvodom rebrandingu bolo zjednotenie názvu v rámci celej skupiny naprieč Európou. „Zákazníci pri nákupoch z akýchkoľvek e-shopov po celom svete nás rýchlo a jednoznačne rozpoznajú,“ konštatoval Daniel Tinz, COO pre CEE & DACH skupiny Packeta Group.

Zároveň sme však pripravovali aj akvizíciu kuriérskej spoločnosti ReMax Courier Service v hodnote niekoľkých miliónov eur. Vďaka akvizícii sme rozšírili svoju ponuku služieb aj o doručovanie kuriérom vo vlastnej réžii. Stali sme sa tak jedným z najväčších hráčov na trhu v oblasti doručovania zásielok. „Akvizícia firmy ReMax Courier Service je súčasťou našej dlhodobej stratégie rozširovať naše portfólio o nové služby,“ informovala Simona Kijonková, zakladateľka Zásilkovny a CEO skupiny Packeta Group.

Naše úspechy

Získali sme ocenenie Superbrands Slovakia za rok 2021. Opäť sme sa tak stali nositeľom prestížneho titulu, ktorý sa udeľuje za kvalitu, spoľahlivosť, inovatívnosť a prestíž. „Som veľmi rád, že sme už druhý rok dostali toto ocenenie. Za kvalitným produktom vidím hlavne ľudí v prvej línii či už na našich depách, alebo zákazníckom servise. Nielen im patrí najväčšia vďaka, ale aj našim partnerom, ktorí vydávajú dennodenne tisíce zásielok s úsmevom na tvári,“ dodal k získaniu titulu Alexander Jančo.

Stali sme sa najatraktívnejším zamestnávateľom v oblasti dopravy a logistiky. Historicky sme tak po prvýkrát zvíťazili v ankete Najzamestnávateľ roka 2020. „V oblasti logistiky sme sa stali synonymom spoľahlivosti ponúkaných služieb, atraktívneho zamestnávateľa a značky, ktorú milujú nielen zamestnanci, ale aj naši zákazníci,“ zhodnotila Petra Matejíčková, head of HR.

V rebríčku TOP 10 zákaznícky najobľúbenejších značiek Slovenska za rok 2021 sa Packeta umiestnila na skvelom 7. mieste. Vo výsledkoch prieskumu KPMG sme sa objavili ako jediná spoločnosť zo segmentu dopravy a logistiky. To z nás robí najobľúbenejšiu logistickú značku na Slovensku.

Vzdelávali sme obchodníkov na Slovensku

Spolu s Petrom Strculom, trénerom obchodných zručností sme organizovali sériu webinárov v hodnote niekoľkých tisícov eur zadarmo. Tento náš náučný projekt bol určený maloobchodným predajcom na Slovensku s cieľom zlepšenia ich predajných schopností. „Vďaka nášmu vzdelávaniu viaceré maloobchodné prevádzky výrazne a preukázateľne zvýšili svoje tržby a získali množstvo nových zákazníkov,“ konštatuje Alexander Jančo. O tom, že vzdelávanie funguje dokazujú aj výsledky prieskumu medzi firmami, ktoré absolvovali webinár. Podľa uskutočneného prieskumu sa polovici hodnotených firiem preukázateľne zvýšili tržby do 20 %. Majitelia pritom predpokladajú, že z dlhodobejšieho hľadiska očakávajú zvýšenie tržieb o 30 %.

Pomáhali sme aj v roku 2021

Vďaka nášmu partnerstvu s občianskym združením Robme radosť n.o. a projektu Vianoce z krabičky si 2 289 detí našlo pod stromčekom darček. Hlavnou myšlienkou projektu Vianoce z krabičky je totiž obdarovanie detí v detských domovoch, azylových centrách a sociálne slabších rodinách. Až 946 darčekov bolo podaných na našich výdajných miestach cez aplikáciu Packeta a 279 krabíc s darčekmi doručili naši kuriéri na adresu centier a detských domovov .

Tiež sme spojili sily s našimi partnerskými e-shopmi a pomohli s propagáciou každoročnej zbierky – Deň narcisov. Pre pandémiu nemohla zbierka pre onkologických pacientov prebiehať v uliciach, preto sa opäť uskutočnila viacerými spôsobmi a bola realizovaná i v on-line priestore. Packeta spolu so slovenskými veľkými e-shopmi informovala na svojich webových stránkach a sociálnych sieťach o zbierke. Na naše výdajné miesta sme rozniesli viac ako 250 000 informačných letákov, ktoré mali zákazníci k dispozícii pri výdaji zásielky.

Nové partnerstvá

Nadviazali sme spoluprácu so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). Spolupráca prebieha v umiestňovaní výdajných boxov, ktoré Packeta spolu s podporou Združenia miest a obcí Slovenska hromadne inštaluje aj v menších mestách naprieč Slovenskom. „Táto spolupráca je užitočná, je príkladom podania konkrétnej pomocnej ruky. Veríme, že jej výsledkom bude spokojnosť samospráv a ich obyvateľov,“ uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska, Branislav Tréger.

Darilo sa aj skupine Packeta Group

Minulý rok bol úspešný aj pre skupinu Packeta Group. Tá doručila 73,2 milióna zásielok do  34 krajín celého sveta. Obrat skupiny sa tak zvýšil o 86 % na celkových 200 miliónov eur. Najsilnejším dňom bol 13. december minulého roka, kedy sa spracovalo 725 tisíc zásielok. Viac ako 2 000 zamestnancov doručilo tovar v hodnote 3,4 miliardy eur. Celkový počet výdajných miest sa zvýšil na 10 238. „Bilancia minuloročných hospodárskych výsledkov Packeta Group je viac než uspokojivá. Nielen na Slovensku, ale aj na ostatných svojich trhoch sme výrazne prekonali čísla a dosiahli rekordy. Jedným z dôvodov je aj spoľahlivosť. Viac ako 98 % našich zásielok doručíme už na nasledujúci deň od odoslania,“ konštatuje Alexander Jančo.


Zdieľať:

Rubriky