Blog

Chorvátsko od januára prechádza na euro. Na aké zmeny sa treba pripraviť?

13. 12. 2022, 15:26

Vážení klienti,

od 1. 1. 2023 sa oficiálnym platidlom v Chorvátsku stane euro, ktoré nahradí súčasnú kunu. Ak s nami posielate zásielky do tejto krajiny, venujte pozornosť informáciám nižšie.

K oficiálnej zmene meny dôjde o polnoci z 31.12.2022 na 1.1.2023. Fixne stanovený kurz pre prevod meny je 1 EUR = 7,53450 HRK.

Prvé dva týždne roka 2023 budú môcť príjemcovia v Chorvátsku uhradiť dobierku v kunách alebo aj eurách. Od nového roka vám však budú dobierky vyplácané už len v eurách, prepočítané podľa uvedeného fixného kurzu.

Čo to pre vás znamená?

V súvislosti so zmenou meny je nutné vykonať komplexné úpravy v nastaveniach nášho informačného systému, preto sme nútení na nevyhnutnú dobu pozastaviť podaj zásielok do Chorvátska. K prerušeniu služby dôjde vo štvrtok 29. 12. 2022 v popoludňajších hodinách. Spravíme však maximum pre to, aby ste zásielky mohli znova vytvárať v pondelok 2. 1. 2023, najneskôr však v utorok  3. 1. 2023.

Pozastavenie sa týka týchto dopravcov:

❌  HR Oversaes HD (ID dopravcu 10618 )

❌  HR Overseas PP (ID dopravcu 10619)

❌  HR DPD HD (ID dopravcu 4646)

❌  HR Chorvátska pošta HD (ID dopravcu 4634)

❌  HR Chorvátska pošta PP (ID dopravca 4635)

Podaj zásielok do konca roka 2022

Až do konca tohto roka môžete dobierkové zásielky naďalej zadávať v kunách alebo už aj v eurách, pokiaľ túto menu máte nastavenú pre zasielanie dobierky, v Konverzii mien svojho účtu.

Upozorňujeme, že...

Fixný výmenný kurz tento rok ešte neplatí. Preto konverzia meny sa bude riadiť našimi Všeobecnými obchodnými podmienkami.

Ak nemáte nastavenú Konverziu meny a máte záujem dobierky zadávať a vyplácať v eurách už teraz, kontaktujte svojho obchodného zástupcu, ktorý vám túto zmenu pomôže nastaviť.

Podaj zásielok od začiatku roka 2023

Od nového roka je potrebné zadávať dobierkové sumy už len v eurách, inak vám zásielky v našom systéme nepôjdu vytvoriť. Chorvátska kuna ako mena bude v našom systéme zablokovaná.

Zásielky, ktoré ste dátumovo vytvorili v roku 2022, nám môžete fyzicky odovzdať do prepravy v roku 2023, aj keď bude dobierka uvedená kunách. V danom prípade však bude už suma dobierky prepočítaná fixným kurzom.

Prevod dobierok

Poslednú faktúru v kunách obdržíte 27. 12. 2022. Po Novom roku už všetky prevody budú prebiehať v eurách, nehľadiac na to, či suma od príjemcu bola uhradená v kunách alebo eurách. Pokiaľ suma bola zaplatená v kunách, bude prepočítaná vyššie uvedeným fixným kurzom. 

Často kladené otázky

Dokedy môžeme k vám do systému posielať objednávky v HRK? 

Do 29. 12. 2022 popoludnia, potom bude služba dočasne prerušená kvôli nutným zmenám v systéme.

Môžeme začať posielať zásielky s hodnotou v EUR pred 1. 1. 2023? 

Áno, môžete. Pre prepnutie výplaty dobierok na EUR kontaktujte svojho obchodného zástupcu, ktorý vám túto zmenu v systéme zariadi.

Ako bude v tomto prípade prebiehať konverzia mien? 

Konverzia mien bude prebiehať štandardne podľa našich VOP. 

Odkedy budeme musieť posielať objednávky v hodnote EUR?  

Po opätovnom spustení služby. Tá podľa rýchlosti úprav systému prebehne v pondelok 2. 1. 2023 alebo v utorok 3. 1. 2023. Potom už nebude možné podávať zásielky s hodnotami v HRK, ale je potrebné ich uvádzať v EUR. 

Ako si poradíte s objednávkami, ktoré zadáme v HRK, ale vy ich budete doručovať až po Novom roku? 

Všetky tieto zásielky budú spracované. Prvých 14 dní bude v Chorvátsku tzv. prechodné obdobie, kedy príjemca môže zaplatiť dobierku ešte v HRK, alebo už v EUR. Pokiaľ si vyberie eurá, zadaná suma v kunách bude prepočítaná fixným kurzom na eurá. 

Budú dobierky od 1. 1. 2023 hneď chodiť v EUR, napriek tomu, že boli zadané ešte v roku 2022 v HRK a uhradené príjemcami takisto v HRK?  

Áno, keďže kuny ako mena už nebudú existovať. 

S bankou už máme zariadené, že k 30. 12. 2022 ukončujeme svoj HRK účet. Kedy je potreba previesť zmenu účtu?  

Posledné vystavenie faktúr pre výplatu dobierok v HRK v roku 2022 prebehne k 27. 12. 2022. To znamená, že v priebehu posledného týždňa roku 2022 vyplatíme tieto posledné záväzky v HRK. Nasledujúca výplata dobierok sa uskutoční až v roku 2023 v EUR. Tá bude poslaná na účet pre eurové platby, ktorý máte zadaný vo svojom užívateľskom účte. Pokiaľ nemáte účet pre platbu v EUR vyplnený, môžete si ho teraz doplniť. V prípade, že žiadny EUR účet momentálne nemáte, tak môžete po Novom roku použiť práve váš HRK účet. Musíte ho však prepísať na EUR účet. Zmenu odporúčame spraviť po poslednom vystavení faktúr v kunách, teda po 27. 12. 2022. 

Nastavenia všetkých užívateľov, ktorí majú aktuálne uloženú výplatu dobierok v HRK, bude zmenené na výplatu dobierok v EUR.  

S nastavením účtu vám rád pomôže váš obchodný zástupca.  

Kam ďalej? Aj tento rok sme pre vás pripravili nádielku informácií týkajúcich sa prevádzky Packety v predvianočných mesiacoch. V tomto článku ich nájdete všetky v jednom balíčku.


Zdieľať:

Rubriky