Blog

Ako robíme v Packete svet lepším miestom

6. 7. 2022, 8:09

Ako ľudské bytosti máme jednu vec určite spoločnú – túžbu žiť v lepšom svete. Dobrou správou je, že každý z nás má tu schopnosť zmeniť miesto, kde pracujeme a žijeme k lepšiemu. Najlepšou metódou ako na to, je začať budovať svet okolo nás taký, v akom by sme chceli žiť.

Ekologické podnikanie a trvalá udržateľnosť je neoddeliteľnou súčasťou riadenia celého holdingu Packeta Group. Keďže sme súčasťou dnešného klimatického problému, musíme byť aj súčasťou zajtrajšieho riešenia. Dnes sa rozhodujeme, v akom svete budeme my a naše deti žiť o 30 rokov.

Našou ambíciou je zlepšovať ponúkané služby prostredníctvom inovácií a inteligentných riešení, ktoré by zároveň znížili našu ekologickú stopu. Predovšetkým ide o aktivity, ktoré majú pozitívny vplyv na životné prostredie, na zákazníkov aj na zamestnancov a sú v súlade s cieľmi trvalo udržateľného rozvoja.

Jedným z riešení je napríklad digitalizácia a automatizácia procesov zvyšujúcich rýchlosť doručovania. Náš algoritmus plánovania trás navrhuje efektívnejšie trasy a čas rozvozov, vďaka ktorým dosahujeme významné úspory paliva a minimalizujeme dopady na životné prostredie.

Snáď najdôležitejším krokom, ktorý robíme pre klimaticky efektívnu prepravu, je doručovanie na výdajné miesta a do Z-BOXov, ktoré sú jednoznačne z hľadiska emisií ekologickejšie. Oproti takému klasickému doručeniu na adresu je doručovanie na tieto kumulované miesta 8 krát efektívnejšie, pretože kuriérom umožňuje doručiť omnoho viac balíkov. Naše Z-BOXy sú navyše napájané solárnymi panelmi a fungujú autonómne iba za potreby minima elektriny. Za deň spotrebujú menej energie ako jedna štandardná LED žiarovka za hodinu!

Našou najväčšou výzvou naďalej ostáva uhlíková neutralita. V logistike sme ešte stále závislí od fosílnych palív a neobnoviteľných prírodných zdrojov. Plánujeme výmenu vozového parku za elektrické autá a postupom času za vodíkové, pretože majú väčší dojazd. Spojili sme preto sily s Českou Technickou Univerzitou a pracujeme na vývoji vodíkovej sústavy pre automobilový sektor. Prvé výsledky na seba nenechali dlho čakať a my sme tak mohli nedávno predstaviť na konferencii v Amsterdame vodíkový automobil pre ekologické doručovanie zásielok. 

V rámci plnenia cieľov prevádzkovania prepravy tovaru dlhodobo udržateľným spôsobom sme nedávno spustili pilotný projekt doručovania zásielok na elektrobicykli. Cyklokuriér nielenže doručuje s nulovými emisiami, vo veľkých mestách navyše nezaťažuje už tak prehustenú premávku.

Vodíkový automobil
Cyklokurier
Z-BOX
Stretli sme sa pre dobrú vec

Téma udržateľnosti rezonuje celým holdingom naozaj už dlhšiu dobu, čo veľmi citlivo vnímajú aj zamestnanci Packety. Našim kolegom záleží na environmentálnej situácii v meste, v krajine a celkovo vo svete, preto sa rozhodli urobiť pre naše životné prostredie niečo dobré. Dobrovoľníci z bratislavskej centrály sa v jedno nedávne sobotné ráno spolu stretli, aby vyčistili okolie areálu Červený kríž v bratislavskom lesoparku od všetkého čo tam nepatrí. Zbierali odhodené fľaše, čistili potok pretekajúci lesom a snažili sa vyzbierať každý kúsok odpadu, ktorý v lesoparku našli.

Súčasťou dobrovoľníckej skupiny boli aj malí Packeťáci, pre ktorých sme prichystali zábavné a osvetové aktivity. Predovšetkým vzdelávanie detí o životnom prostredí a udržateľnosti vyzbrojí nastupujúcu generáciu k tomu, aby lepšie chránili Zem počas svojho života pre ďalších, ktorí po nich prídu. 

„Som hrdá na to, že v Packete podporujeme takéto krásne aktivity a skutočne veľmi ďakujem všetkým kolegom, ktorí v tento deň venovali svoj čas na to, aby urobili niečo dobré pre prostredie, v ktorom žijeme,“ hovorí Petra Matejíčková, Head of HR v Packeta Slovakia.


Zdieľať:

Rubriky