Blog

Marec mesiac knihy – Packeta podporuje čitateľskú gramotnosť

15. 3. 2022, 12:41

Marec je už roky tradične spájaný s čítaním a s knihami. V súčasnej dobe však majú knihy konkurenciu v podobe lákavých médií, a tak je záujem o ne menší. Sú to predovšetkým deti, ktoré berú častejšie do rúk tablet než knihu. V porovnaní s ich rodičmi čítajú oveľa menej. Online výučba ich navyše núti byť pred obrazovkami viac, ako by bolo pre ich oči zdravé.

A keďže sme v Packete obrovskými fanúšikmi čítania a kníh, potešili sme sa spolupráci so spisovateľom Matejom Zámečníkom. Ten má už v motivovaní našich najmenších, aby viac čítali, značnú prax. Je autorom minuloročnej internetovej výzvy #VypniPCzapniKnihu, ktorej cieľom bolo inšpirovať k čítaniu deti na celom Slovensku.

Tento rok chce opäť využiť marec – mesiaca kníh, na zlepšenie čitateľskej gramotností detí. Preto sa rozhodol obohatiť školské knižnice o nové knihy, s čím mu ako partner projektu pomohla Packeta. Zároveň chce aj upriamiť pozornosť na slovenských autorov. Aby sa deti a teenegeri zoznámili aj s tými novodobejšími autormi.

Matej Zámečník sa počas týchto dní rozhodol rozdať viac ako 200 rozprávkových kníh Zábudlivé Ginko, ktorých je sám autorom.  Na internete zverejnil výzvu, do ktorej sa mohli zapojiť základné školy z celého Slovenska.

Ako sám povedal, veľký záujem učiteľov ho prekvapil. „Mojim cieľom je podporiť čítanie detí v rámci družiny, na hodinách slovenčiny alebo požičaním kníh z knižnice. Verím, že aj táto aktivita tomu pomôže,“ doplnil pán Zámečník informácie k projektu. Doručenie kníh školám zadarmo zabezpečila práve Packeta. Ekologické posolstvo rozprávkovej knihy a podpora detí, aby sa vrátili ku knihám, predstavuje pre nás veľmi silnú myšlienku, ktorú radi podporíme. A to tým čo nám ide najlepšie – ich doručením. Vďaka nášmu partnerstvu putovali nové knižky o zábudlivom strome ginko do základných škôl. Okrem podpory čitateľskej gramotnosti a zvýšeniu záujmu o čítanie u žiakov prvého stupňa sa zároveň rozšírili školské knižnice o ďalšiu krásnu knižku.



„Mojim cieľom je podporiť čítanie detí v rámci družiny, na hodinách slovenčiny alebo požičaním kníh z knižnice. Verím, že aj táto aktivita tomu pomôže.“

Knižka Zabudlivé ginko o zábudlivom stromčeku plná ilustrácií zaujme každého malého čitateľa. V závere knižky si môžu deti vylisovať list ginka, vymaľovať maľovanku a spraviť si podľa návodu čaj z listov ginka. Keďže sa autor angažuje v ochrane prírody, aj samotný obal, v ktorom sa kniha posielala, bol navrhnutý tak, aby sa dal znovu použiť. Zároveň je úplne rozložiteľný a vyrobené z obnoviteľných zdrojov.

Ak sa vďaka tomuto projektu odpúta od obrazovky a siahne po knihe aspoň jedno dieťa, budeme vedieť, že projekt mal zmysel! V Packete veríme, že táto výzva inšpiruje deti k čítaniu nie len počas marca ale po celý rok.

Počas posledného marcového týždňa (27.3-31.3.2022) bude opäť prebiehať na internete zaujímavá čítacia výzva #VypniPCzapniKnihu. Zapojiť sa môže každý. Stačí, ak spravíte krátke video (stories) alebo sa odfotíte s knižkou, ktorá vás zaujala a označíte profil @vypni_pc_zapni_knihu a @matej.zamecnik.knihy.pre.deti. Tým dáte ostatným váš tip na zaujímavú knižku. Súčasne môžete vyzvať ďalších vašich známych, aby sa s ostatnými podelili s ich obľúbenou knižkou. Ukážme spoločne celému Slovensku, čo čítame počas marca – mesiaca knihy.


Zdieľať:

Rubriky