Blog

Tovarový špeciál: Heureka, Zboží.cz

21. 9. 2022, 11:20

Máte e-shop a hľadáte cesty, ako sa zviditeľniť a zvýšiť svoj predaj? Tak ste na správnom mieste. Tu sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o najväčších porovnávačoch tovaru v Čechách a na Slovensku, prečo je dôležité byť na nich vidieť a ako na nich inzerovať tak, aby vám prinášali čo najlepšie výsledky. 

Porovnávače tovaru v kocke

Českému a slovenskému trhu na poli porovnávačov tovaru jednoznačne dominuje Heureka a Zboží.cz. Oba porovnávače združujú na svojich platformách milióny produktov od desiatok tisíc e-shopov.

Čo vám môžu porovnávače tovaru ponúknuť

Porovnávače tovarov navštevujú ľudia, ktorí sú v rôznej fáze nákupného procesu. Niektorí vedia, čo presne chcú a na porovnávači porovnávajú konkrétne ponuky obchodov (ceny produktov a dopravy, recenzie konkrétnych obchodov, darčeky k nákupu, záruku a pod.). Iní majú predstavu o tom, aký typ produktu chcú kúpiť, ale ešte sa rozhodujú – porovnávajú parametre produktov rôznych značiek, čítajú produktové recenzie a porovnávajú, ktorý produkt je pre nich ten pravý. Ďalšia skupina ľudí chodí na porovnávače kvôli inšpirácii. Hľadajú napríklad darček pre manželku, syna či babičku a pozerajú čo je aktuálne trendy a mohlo by sa im zapáčiť. Nie je výnimkou, že nakupujúci navštívi porovnávač počas všetkých fáz nákupného procesu – od samého začiatku, kedy sa chodí inšpirovať, cez výber vhodného produktu, po výber konkrétneho e-shopu.

Tak či onak, porovnávače tovaru sú pre váš e-shop jednoznačne zdrojom relevantnej návštevnosti. Vďaka tomu ponúkajú zvyčajne aj vyššiu konverziu než iné predajné kanály.

Byť videný na porovnávačoch znamená pre vás byť pri tom, keď sa návštevníci rozhodujú, kde utratia svoje peniaze. Na porovnávačoch tovaru môžu s konkurencieschopnou ponukou konkurovať najmenšie e-shopy tým najväčším hráčom.

Návštevnosť Heureky a Zboží.cz

Ako sú na tom porovnávače s návštevnosťou? Slovenskému trhu jednoznačne dominuje slovenská Heureka.sk. Poďme sa ale podrobnejšie pozrieť na Česko, kde je v hre ešte aj Zboží.cz.

zdroj: Netmonitor

Priemerná mesačná návštevnosť českej Heureky bola v roku 2022 (január – august) 13 miliónov ľudí, zatiaľ čo priemerná mesačná návštevnosť Zboží.cz je 9,8 milióna ľudí. 57 % celkovej návštevnosti oboch cenových porovnávačov tak pripadá Heureke. Ešte v roku 2020 tomu ale bolo inak. Vtedy na Heureku pripadalo dokonca 68,8 %. Je vidieť, že Zboží.cz na českom trhu posilnilo svoju pozíciu a Heureke takpovediac šliape na päty.

Koľko stojí inzercia na porovnávačoch tovaru?

Na Heureke aj Zboží.cz neplatíte za zobrazenie, ale za prekliky do vášho e-shopu (PPC alebo Pay per click model). Minimálna cena za jeden preklik sa pohybuje v rozmedzí pár centov, v závislosti na kategórii produktov. Minimálne ceny preklikov sa v priebehu sezóny menia a nájdete ich v cenníku preklikov:

Heureka.cz cenník preklikov

Heureka.sk cenník preklikov

Zboží.cz cenník preklikov

Minimálnu cenu za preklik potom môžete ešte navyšovať tzv. bidovaním a tým sa dostať na najviditeľnejšie pozície v porovnávači. Biddingu sa budeme venovať v ďalšej časti tohto článku. U najmenších e-shopov môžu sa celkové náklady pohybovať od desiatok až po stovky EUR, veľkí hráči na porovnávačoch utrácajú aj tisíce.

Okrem klasického PPC modelu ponúka Heureka predajcom takisto možnosť zapojiť sa do predaje cez Heureka Marketplace. To znamená, že váš produkt môže návštevník zakúpiť priamo na Heureke bez toho, aby vôbec navštívil váš e-shop. V prípade, že zákazník nakúpi cez Heureka Marketplace, neplatíte cenu za preklik, ale percentuálnu províziu z hodnoty predaného tovaru. Na Heureke môžete kombinovať oba modely, môžete predávať v PPC režime aj prostredníctvom Heureka Marketplace. Cenník provízií nájdete tu:

Heureka.cz provízie v Heureka Marketplace

Heureka.sk provízie v Heureka Marketpace

FREE režim

Dôležité je taktiež zmieniť, že na Heureke môžete inzerovať rovnako vo FREE režime, čiže celkom bez poplatkov. Tento variant ale príliš neodporúčame. Vaše produkty budú veľmi ťažko dohľadateľné, nebudú sa párovať na produktové karty do katalógu Heureky a tento spôsob inzercie vám veľa návštev do e-shopu neprinesie.

Efektívna inzercia na Heureke a Zboží.cz

Základnými piliermi efektívnej inzercie na porovnávačoch tovaru sú kvalitné produktové dáta v XML feedoch, optimalizovaná inzercia pomocou zmysluplného bidovania a ponuka produktov, ktorá obstojí vo vysokej konkurencii.

1) Kvalitné produktové dáta v XML feedu

Čím kvalitnejšie produktové dáta budete vo svojom produktovom XML posielať, tým rychlešie a kvalitnejšie sa vám budú produkty párovať do katalógu porovnávača. Tak ako Heureka aj Zboží.cz majú vytvorenú vlastnú špecifikáciu feedu, ktorej je dobré sa držať. Do oboch porovnávačoch odporúčame posielať feed pripravený na mieru, neposielajte všade rovnaký feed. Každý porovnávač má trochu iné špecifiká a požiadavky na feed.

Špecifikácia XML feedu Heureka.cz 

Špecifikácia XML feedu pre Heureka.sk  

Špecifikácia XML feedu Zboží.cz

S prípravou feedu pre porovnávače tovaru, ale aj iné inzertné systémy (marketplaces, sociálne siete atď.) vám pomôže online nástroj Xemel, ktorý patrí do portfólia produktov našej sesterskej spoločnosti Trayto. V nástroji Xemel zvládnete editáciu feedov sami, bez programátora, čo vám ušetrí mnoho času a peňazí. Naviac pre našich Packeta klientov ponúkame na nástroj Xemel zaujímavú zľavu s platnosťou do konca roka 2022.

20 % ZĽAVA na nástroj Xemel na prvé 3 mesiace

s promo kódom PACKETAzlava20
(kód platí pre novo pridané e-shopy do nástroja Xemel do konca roka 2022, zľava sa vzťahuje na prvé 3 faktúry a zľavu nie je možné kombinovať s inými akciami)

2) Automatický bidding pre Heureku a Zboží.cz

Čo je to bidding?

Bidding, bidovanie, autobidding…s týmito pojmami ste sa už isto stretli. Čo to ale presne znamená? Ide o nastavovanie ceny preklikov (CPC) z porovnávača tovaru do vášho e-shopu. 

Pokiaľ e-shop ponúka CPC vyššiu než je minimálna cenníková cena daného porovnávača, znamená to, že biduje. Bidovanie je založené na princípe aukcie v reálnom čase. Kto ponúkne v tejto virtuálnej aukcii viac, má väčšiu šancu sa v porovnávači zobraziť na lepších viditeľných miestach. Cieľom biddingu je dosadenie čo najvyššieho obratu pri zachovaní adekvátnych nákladov.

Heureka i Zboží.cz majú na svojich platformách vyhradené miesta (bidované pozície), na ktoré sa dá dostať len biddingom. Na produktovej karte Heureky ide o prvé 4 pozície a na Zboží.cz o prvé 3 pozície (obidva porovnávače tejto sekcii hovoria “Odporúčané ponuky”).

zdroj: Heureka.cz, Odporúčané ponuky (bidované pozície) na Heureke

V Zboží.cz je miest k bidovaniu viac. Bidovať sa tam dá takisto v rámci fulltextových výsledkov vyhľadávania, v kategórii alebo v hľadaní v kategórii. Prostredníctvom Zboží.cz sa dá bidovať taktiež na Sbazari a na Seznam.cz v rámci tzv. Zboží inzerátu, ktoré nahrádzajú klasické produktové inzeráty Skliku.

Na výsledok aukcie majú okrem výšky CPC vplyv aj ďalšie faktory ako napríklad dostupnosť produktu, recenzie e-shopu či cena produktu. Podľa skúseností ale rozhoduje ponúkaná cena prekliku. Ešte je podstatné zmieniť, že ponúkaná cena prekliku sa automaticky nerovná cene, ktorú porovnávaču skutočne zaplatíte. Zaplatíte najnižšiu potrebnú cenu pre udržanie danej pozície v Odporúčaných ponukách. Napr. ponúkate CPC 1,20 EUR, druhá najvyššia ponúkaná cena prekliku je 1,00 EUR, reálne zaplatíte napríklad 1,10 EUR bez DPH.

Ako môžete bidovať

Bidovať sa dá ručne cez rozhranie Heureky a Zboží, má to ale svoje úskalia. Pokiaľ váš e-shop nemá vyložene pár produktov, môže to byť časovo náročné a na trhu sú predovšetkým automatické nástroje, ktoré zvládnu v priebehu dňa preceniť CPC u každého produktu až 12x. Ručné bidovanie potom tomu automatickému nemôže konkurovať. Buď vás prebiduje konkurencia, ktorá bidding automatizuje pomocou nástroja, alebo bude vaša inzercia finančne neefektívna a nezoptimalizovaná, pretože nebudete dostatočne často a vhodne meniť výšku ponúkaného CPC.

Inteligentné algoritmy automatických bidovacích nástrojov sledujú aktuálne pozície produktov na produktových kartách, maximálny rentabilný PNO (podiel nákladov na obrate), štatistiky produktov za posledné obdobie, predajnú cenu oproti konkurencii a mnoho ďalších parametrov, podľa ktorých bidovací nástroj automaticky upravuje CPC tak, aby sa vám to vyplatilo. Pokiaľ sa produkt predáva a vyplatí sa bidovať, preceňuje CPC až 12x denne tak, aby sa udržal na bidovaných pozíciách. Pokiaľ nie je rentabilné produkt bidovať, automaticky ho prestáva bidovať.

S automatizáciou bidovania na Heureke.cz, Heureke.sk a Zboží.cz vám napríklad pomôžu nástroje našej sesterskej spoločnosti Trayto. Ide o BiddingTools a BiddingManager. Oba nástroje sú na trhu už niekoľko rokov a ich výkon si môžete zadarmo otestovať po dobu 14 dní.

Službu BiddingTools ocenia e-shopy, ktoré majú vo feede veľký počet produktov k bidovaniu, o inzerciu na Heureke.cz, Heureke.sk a Zboží.cz sa nechcú starať a radšej ju kompletne zveria do rúk profesionálom, ktorí sa postarajú o optimalizáciu biddingu a porovnávača celkovo. BiddingManager je vhodnejší zase pre menšie e-shopy, ktoré si v rozhraní nástroje s mnohými zaujímavými funkciami radi bidding vyšperkujú sami a ocenia veľmi priaznivú cenu nástroja 24 EUR / porovnávač / mesačne. Takisto na tieto nástroje pre vás máme promo akciu platnú do konca roka 2022!

20 % ZĽAVA na správu biddingu od BIDDINGTOOLS na prvé 3 mesiace

s promo kódom PACKETAzlava20
(kód platí pre novo pridané porovnávače do BiddingTools do konca roka 2022, zľava sa vzťahuje na prvé 3 faktúry a zľavu nie je možné kombinovať s inými akciami)

20 % ZĽAVA na nástroj BIDDINGMANAGER na prvé 3 mesiace

s promo kódom PACKETAzlava20
(kód platí pre novo pridané porovnávače do BiddingManagera do konca roka 2022, zľava sa vzťahuje na prvé 3 faktúry a zľavu nie je možné kombinovať s inými akciami)

Pre koho je bidding vhodný

Bidding na porovnávačoch môže vyskúšať takmer každý e-shop. Všeobecne by sa ale dalo tvrdiť, že bidding dáva zmysel najmä pre e-shopy, ktorých ponuka spĺňa niektoré z nasledujúcich kritérií:

Vaše produkty majú konkurenciu – Pokiaľ predávate unikátne produkty, nemáte konkurentov, pred ktorými by ste potrebovali biddingom zviditeľňovať svoju ponuku.

Produkty máte spárované na produktové karty – Na produktových kartách prebieha väčšina preklikov do e-shopov a najviac sa na nich biduje. Pre bidovanie na produktovej karte je na Heureke potrebné, aby boli na karte naparované minimálne 4 e-shopy. Na Zboží sú to 3 e-shopy. Zboží.cz má vo svojom katalógu aj iné miesta, kde je možné bidovať (v kategórii, vo fulltextových výsledkoch) a tam už spárované produkty mať nepotrebujete.

Na Heureke máte certifikát Overené zákazníkmi – Bez certifikátu Overené zákazníkmi na Heureke nemôžete bidovať.

Produkty sú konkurencieschopné – Ak sú vaše produkty oproti ponukám konkurencie podstatne drahšie, pravdepodobne sa ich vôbec nevyplatí bidovať. Iba ak by ste zákazníkom ponúkli niečo naviac (zaujímavý darček, dlhšia záruka a pod.), alebo disponujete silným brandom s veľkou základňou lojálnych zákazníkov. Také produkty, ktoré majú oproti konkurencii zlú skladovú dostupnosť, nedáva zmysel bidovať.

Najčastejšie stratégie bidovania

Prehľad najčastejšie používaných prístupov k bidovaniu a segmentácii produktov pre bidding vám pomôže pochopiť základy biddingu. 

Nebidovať drahé produkty – Ako už bolo zmienené, produkty, ktoré predáva konkurencia výrazne lacnejšie, keď vaša ponuka nie je ani ničím iným konkurencieschopná alebo jedinečná, sa často vôbec nevyplatí bidovať.

Nebidovať lacné produkty – Produkty, ktoré ponúkate lacnejšie ako väčšina konkurencie, sa na porovnávačoch tovaru zobrazujú na viditeľnejších pozíciách, a to v ponukách radených podľa najnižšej ceny. Často ich teda nie je potreba bidovať, aby generovali zaujímavý obrat. Bidding týchto položiek ale určite odporúčame vyskúšať a podľa vyhodnotenia biddingu sa rozhodnúť o jeho prínose.

Bidovať na 4. pozícii / 3. pozícii Porovnávače ponúkajú 3 až 4 bidované pozície. Pri bidovaní je efektívne cieliť na 3. alebo 4. bidovanú pozíciu, kde sú účtované menšie ceny prekliku než u 1. a 2. bidovanej pozície. Vyskúšajte najprv cielenie na nižšiu pozíciu, napríklad tretiu, a až potom experimentujte s vyššími pozíciami, ktoré sú očividne drahšie.

Bidovať podľa dostupnosti produktu Odporúčame zvoliť inú bidovaciu stratégiu pre produkty skladom, pre produkty s dostupnosťou do 3 dní atď. Pokiaľ dlhšia doba dostupnosti nie je pre produkt typická (napríklad nábytok), položky s dlhšou dobou dostupnosti neodporúčame bidovať. 

Bidovať podľa PNO Vždy je dobré produktom/kategóriám produktov nastaviť PNO (podiel nákladov na obrat), ktorý by mali maximálne dosahovať. Podľa toho bidovací algoritmus vie, kedy sa vám bidding produktov vyplatí a kedy nie a produkty buď v biddingu viac podporí alebo naopak utlmí. PNO sa typicky nastavuje podľa marže.

3) Monitoring konkurencie

Porovnávače tovaru sú veľmi dobrým zdrojom informácií o tom, čo sa na trhu aktuálne predáva. Sú takisto ideálnym zdrojom pre monitorovanie vašej konkurencie. Informácie o konkurencii vám môžu poslúžiť ako podklad pre cenotvorbu a celkové zlepšenie vašej ponuky a tým vám pomôcť k lepším predajným výsledkom.

Služba Monitoring konkurencie vám u jednotlivých produktov z vašej ponuky umožní sledovať vami vybrané informácie o konkurencii. Táto služba čerpá dáta priamo z API rozhrania Heureka.cz, Heureka.sk alebo Zboží.cz, spracuje ich do priehľadného reportu a pošle vám ich vo formáte, ktorý vám vyhovuje (Excel, XML, API,…). 

Aké parametre môžete sledovať?

✔ Za aké ceny predáva vaše produkty vami vybraná konkurencia?

✔ Kto konkrétne produkty predáva lacnejšie a za koľko?

✔ Ktoré produkty predávate výrazne drahšie než konkurencia?

✔ Aká je vaša skladová dostupnosť produktov oproti konkurencii?

✔ Akú najlacnejšiu dopravu u produktov ponúka konkurencia?

✔ Koľko ďalších e-shopov predáva vaše produkty?

✔ Na ktorej pozícii podľa ceny sa na danom porovnávači tovaru zobrazujete vy a na ktorej sa zobrazuje konkurencia?

✔ Ako sú na tom všeobecne vaše produkty s predajnosťou na Heureke? (tzv. Heureka TOP produkty)

✔ Aké produktové informácie sú na porovnávači? (počet recenzií na porovnávači, hodnotenie produktu,..)

✔ Ďalšie informácie, ktoré poskytujú porovnávače tovaru v rámci API.

Už máte porovnávače v malíčku?

Pokiaľ nie, neváhajte využiť služby BiddingTools, BiddingManager a Xemel. Sledujte taktiež blog Trayta - je studnicou informácií o porovnávačoch tovaru, biddingu, produktových dátach a noviniek z e-commerce.


Zdieľať:

Rubriky